Het is eindelijk voorbij

Door Strykeforce op zaterdag 8 november 2014 21:10 - Reacties (19)
Categorieën: Algemeen, Opinie, Virtual Reality, Views: 8.774

Het is 12 uur, zoals afgesproken gaat de deurbel en daar staat hij. Ik had niet verwacht dat hij hier interesse in zou hebben maar ik weet ook niet wie ik anders eigenlijk had verwacht. We groeten elkaar en ik nodig hem uit om binnen te komen, "Kom maar mee naar boven, dan kan je zien dat ie werkt" zeg ik. Ik zet de bril aan en start de demo scene, "hier, zet hem maar even op dan kan je zien dat ie naar behoren werkt". Na de werking gecontroleerd te hebben stel ik voor om de bril in te pakken zodat hij hem mee kan nemen. Uiteindelijk duurde het gehele proces 10 minuten en ben ik eindelijk verlost. M'n Oculus Rift DK2 is weg, verkocht, zelfs met een beetje winst. Naast de winst is de teleurstelling het enige wat ik er aan over zal houden.

Misschien is bovenstaande een beetje dramatisch uitgeschreven, maar om eerlijk te zijn is het ook gewoon een drama. Als enthousiaste techneut is het soms lastig om eerlijk met jezelf te zijn dat je iets echt super interessant vind maar keer op keer tijd te kort komt om er echt mee aan te slag te gaan. Naar mijn mening bestaat dat concept van "tijd tekort komen" helemaal niet, het is meestal een smoesje dat je aan jezelf geeft (myself included). Het gaat eerder om prioriteit dan tijd, want stel dat ik per dag een uur extra zou hebben dan zou ik eerder een uur langer bezig zijn met een game/tv serie/film/youtube of voor de zoveelste keer weer proberen te beslissen welke monitor ik toch wil bestellen (om vervolgens te beslissen dat ik beter even kan wachten). "Die DK2 daar doe ik dit weekend of misschien morgen wel weer iets mee, nu even niet" denk ik dan vaak.

De DK2 is voor mij dan ook een erg goed voorbeeld van prioriteiten stellen. Laat ik voorop even duidelijk maken dat er niks mis is met de bril zelf, het is een geweldig stukje techniek, virtual reality is super interessante technologie waarvan ik zeker weet dat dit over ongeveer 5 jaar voor echte doorbraken kan gaan zorgen. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik zag dat de pre-order pagina live stond, 490 dollar later was ik één van de vroege vogels die het apparaat besteld had. Ik kon een week lang niet goed slapen van de ideeen die door m'n hoofd vlogen en dan is het moment eindelijk daar, je pakt het ding uit als een kleine jongen met sinterklaas, zet hem op je hoofd en denkt; eindelijk! Hier heb ik 5 maanden op gewacht!

Een paar weken later begint het: ik start m'n PC op en het eerste wat ik doe is de Rift uit zetten om het beeldscherm te sparen. "Ik heb nu even geen zin, wil even World of Warcraft/Splintercell/Call of Duty/etc spelen". Morgen is er weer een dag; "vandaag even programmeerwerk verrichten voor dat project om m'n financiën zelf beter in de gaten te houden". Zo gaat het nog wel even door, af en toe zet ik het ding nog wel even op mijn hoofd of start ik de Unreal Engine nog even op om vervolgens na een uur te concluderen dat ik toch liever nog even m'n uurtjes deze avond besteed aan het spelen van een game of iets anders.

Na een paar maanden zo door te gaan begin ik mezelf te storen aan het feit dat de Rift er nog steeds ligt, de hele studeerkamer ruikt naar de geur van de bril en ik moet toch echt eerlijk tegen mezelf zijn: het is een leuk stukje technologie maar er is ten eerste weinig content om te consumeren, ten tweede is deze versie nog verre van goed (laat staan perfect), ten derde wordt ik telkens half ziek en misselijk na een half uur het ding op te hebben en ten vierde kan ik er zelf maar geen prioriteit aan geven om er iets voor te ontwikkelen.

De techneut in mij blijft roepen: "Maar het is echt geweldig dat dit ding bestaat!". De realist in mij laat ik de laatste paar weken ook eindelijk aan het woord: "verkoop het ding nou maar want je heb er de afgelopen maanden bijna niks mee gedaan en dat zal echt niet veranderen in de komende maanden". Na lang worstelen is het 12 uur op een zaterdag en de deurbel gaat...

Volgende: En nu? 07-'16 En nu?
Volgende: It's happening!! 07-'14 It's happening!!

Reacties


Door Tweakers user Barleone, zaterdag 8 november 2014 23:12

Ik wil onderaan het verhaal een button zien met daarop: ga terug naar boven. :+

Door Tweakers user Soldaatje, zaterdag 8 november 2014 23:13

Wow, dit klinkt wel heel dramatisch. ;)
Maar dat misselijk worden staat mij wel erg tegen van dat product, dat lees ik ook wel meer in de reacties hier.
Er zijn ook filmpjes van mensen die gewoon omvallen, dat lijkt me maar niks.

Door Tweakers user Barleone, zaterdag 8 november 2014 23:16

Moet posten: Ga terug naar boven ^

* Kanniet editten rage goes here *


Door Tweakers user henkbas, zondag 9 november 2014 08:57

leuk geschreven...

Door Tweakers user henkbas, zondag 9 november 2014 08:57

leuk geschreven... leest lekker weg...

Door Tweakers user Suggs, zondag 9 november 2014 11:31

Leuk stuk. Voor mij ook wel herkenbaar, dit is voor mij dan ook de reden dat ik nog geen stuurtje gekocht heb.

Door Tweakers user arbraxas, zondag 9 november 2014 17:57

Had ook met 1 woord af gekunt, impulsaankoop.

Door Tweakers user Strykeforce, zondag 9 november 2014 19:12

arbraxas schreef op zondag 09 november 2014 @ 17:57:
Had ook met 1 woord af gekunt, impulsaankoop.
Nee een impuls aankoop was het niet, heb veel informatie opgezocht voordat ik besloten had het ding te kopen wanneer ie beschikbaar werd, ook na de aankoop heb ik veel zitten te expirimenteren met de Unreal Engine maar ook met andere zaken rondom VR zoals je kunt zien/lezen in m'n vorige blogs ;)
Indien 6 alinea's al te lang voor je is raad ik je aan geen blogs te lezen...

[Reactie gewijzigd op zondag 9 november 2014 19:12]


Door Tweakers user stijnos1991, zondag 9 november 2014 21:22

Heel herkenbaar dit. Lijkt een beetje op goeie voornemens die je ook nooit zult doen of halen. Ik heb met een Java cursus die ik altijd al een keer af zou maken, en met het voornemen om elke avond voor het slapen 30 push-ups te doen...

Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 9 november 2014 21:27

Misselijk na een half uur? Ik had dat al binnen 5 minuten, haha.

Door Tweakers user Haas_nl, zondag 9 november 2014 22:19

Ben bang dat dit met elke oculus rift gaat gebeuren, het is een gadget iets nieuws en als de nieuwheid er van af gaat is het niet meer zinnig.

Door Tweakers user Ruvetuve, maandag 10 november 2014 08:18

Mooi stuk. Jammer van de DK2. Zal hem ook niet snel weer opzetten als ik weet dat ik na 30min misselijk word.

Door Tweakers user ChojinZ, maandag 10 november 2014 08:57

Heel herkenbaar. Zit de afgelopen maand met het zelfde dilemma.

Ik heb altijd al interesses in robots gehad. 2 jaar geleden de knoop door gehakt en een Lego NXT robot gekocht met wat extra sensoren. 1/2 jaarje voor geprogameerd maar na dat 1/2 jaar tot de conclusie gekomen dat het toch niet helemaal mijn ding was. Nu ligt de robot al 1 1/2 jaar stof te happen....


Dus.... iemand interessen in een Lego NXT robot? ;)

Door Tweakers user Comgenie, maandag 10 november 2014 09:35

Hier gaan er inmiddels al een hoop uurtjes in de week naar Assetto Corsa, Euro Truck Simulator en Prepar3D (Flightsim) met de DK2 (Met natuurlijk een stuurtje / joystick). Dat zijn spellen die prima geschikt zijn voor de Oculus Rift en waar je niet snel misselijk van wordt. Voor mij wel het geld waard dus :).

Alleen heb ik er nog niet heel veel voor ontwikkeld. Alleen een paar test dingetjes... Daar mag ik wel wat meer tijd aan besteden :P .

Maar ik herken het probleem wel van andere apparaten die ik heb gehaald. Zo heb ik een 'mini super computer' liggen van http://www.parallella.org/ . Gaaf ding en zeker even gekeken wat hij kon, maar door gebrek aan ideeën, tijd en motivatie nog niet iets boeiends mee gedaan. Terwijl ik wel maanden had uitgekeken naar ontvangst.

Door Tweakers user maniak, maandag 10 november 2014 10:51

Tja.. de DK1 en DK2 zijn ook ontwikkelaars brillen. Ze zijn ervoor om bedrijven in staat te stellen om games (en andere toepassingen) te maken welke dan beschikbaar zijn als de consumenten versie er is.

Op dit moment zijn er zeer weinig games die specifiek voor een 3D bril gemaakt zijn maar dit is snel aan het veranderen. Elite Dangerous is een goed voorbeeld waar ik echt een 3D bril wil gaan gebruiken. Maar ook dingen zoals 3D films bekijken. Toen ik de DK1 had heb ik wel eens de virtuele bioscoop gebruikt om een 3D film te bekijken, erg leuk om te doen.

Wacht gewoon totdat er een game (of toepassing) voorbij komt welke je echt wil gaan spelen en dan pas een 3D bril gaan kopen. Voor nu heb je wel al de ervaring gehad van een 3D bril wat velen niet kunnen zeggen.

Door Tweakers user Rafe, maandag 10 november 2014 11:12

Herkenbaar. Vind zelf deze quote van John Carmack er goed bij passen :) "Focus is a matter of deciding what things you're not going to do."

Door Tweakers user Dancing_Animal, maandag 10 november 2014 18:33

De geur van de bril? Kunnen we hier spreken van een Oculus Ruft?
Verder wel herkenbaar, iets kopen en er verder bijna niks mee doen.

Door Tweakers user Strykeforce, dinsdag 11 november 2014 11:40

Rafe schreef op maandag 10 november 2014 @ 11:12:
Herkenbaar. Vind zelf deze quote van John Carmack er goed bij passen :) "Focus is a matter of deciding what things you're not going to do."
Nice, die had ik nog nooit gehoord ;)
Dancing_Animal schreef op maandag 10 november 2014 @ 18:33:
De geur van de bril? Kunnen we hier spreken van een Oculus Ruft?
Verder wel herkenbaar, iets kopen en er verder bijna niks mee doen.
Ja het is een specifieke lijm/plastic achtige geur, oculus eigenaren herkennen deze geur wel. Is moeilijk te beschrijven, m'n studeerkamer ruikt er nog steeds naar ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 november 2014 11:41]


Reageren is niet meer mogelijk